Kiralık Araçla Yolda Kalınırsa Ne Yapmalı

Kiralık Araçla Yolda Kalınırsa Ne Yapmalı

Kiralık Araç Yolda Kalırsa Ne Yapılır?


Kiralık araçla yolda giderken aracınız yolda kalırsa hemen paniklemeyin. Araç yolda kaldığında yapılması gereken şeyleri doğru uygularsanız bir problem olmaz. Uygulayacağınız adımları güvenlik önlemi aldıktan sonra uygularsanız daha iyi olur. Yolda araba sürerken, araç hata verirse arıza lambası yanmaya başlayacaktır. Bu lamba bütün araçların ön panelinde bulunan bir uyarı lambasıdır. Araç arıza yaptığı zaman yapılan ilk hata arıza lambasının yanmasına rağmen yolda gitmeye devam etmektir. Bu durum araçtaki arızanın büyümesine neden olur. Bu lamba yanmaya başladıktan hemen sonra uygun bir yerde sağa çekmeniz gerekir. Bu noktada heyecan yapmayın ve arızanın ne olduğunu anlamaya çalışın. Araç arıza yaptığı zaman büyük ihtimalle teklemeye başlayacaktır. Araç teklediğinde kontrol altına almak biraz zordur ama çaba gösterilirse hemen hallolabilir. Araç teklediği zaman yavaş yavaş gaza basmayı bırakın ve arabayı park edebileceğiniz uygun bir noktaya yönelin. Araç bu haldeyken kesinlikle yolda kalmamalıdır. Dikkatlice ve yavaş bir şekilde aracı sağa doğru yönlendirin.


Aracı, otobanda veya anayolda doğru vakitte sağa çekmek hem sizin hem de diğer şoförlerin güvenliği için çok önemlidir. Aracı kenara çektikten sonra dörtlüleri yakın. Bu sayede diğer şoförlerin sizi fark etmesini sağlayabilirsiniz. Kiralık araçlarımızda genelde reflektör bulundurmaktayız. Bu reflektörleri şehir içindeyseniz 30 metre uzağa, şehir dışındaysanız da 150 metre uzağa koymalısınız. Bu durum yoldaki güvenlik için çok önemlidir. Araç bu noktadayken sizin yapmanız gereken şey yol yardımı aramaktır. Yol yardım firmaları Türkiye’nin her yerinde hizmet vermektedir. Bu firmaların hepsi çeşitli sigorta şirketleriyle anlaşma halindedir. Bu esnanda sigorta şirketiyle de iletişime geçebilirsiniz. Yol yardım, kısa süre içinde tarif ettiğiniz yere gelecektir. Ankara kiralık araba sigortasını yapan şirketin ortağı olan yol yardım firmasıyla iletişime geçmeniz gerekir. Aksi takdirde ücret çok daha fazla çıkabilir. Onlar aracı çekerken, sizin de rent al car firmanıza haber vermeniz gerekir. Aracın arıza vermesi durumu çoğu zaman kiralama sözleşmesinde yer almaktadır. Araç, arıza verdikten sonra sözleşmede bulunan ve her iki tarafında imzaladığı maddelere göre bir yol haritası belirlenir. Araç sigortalı olduğu için zararın bir kısmı sigorta şirketi tarafından ödenecektir. Araçta, sizden dolayı kaynaklanan bir hata olduğu tespit edilirse giderleri sizin karşılamanız gerekir. Ayrıca gerekli vakitte rent a car firmanıza haber vermezseniz suçlu sayılabilirsiniz.

Kiralık Araçla Kaza Yapılırsa Ne Yapılmalı?

Kiralık araçla kaza yapıldığı zaman hemen rent a car firmanıza haber vermeniz gerekir. Kaza sonrasında hasar oluşacağı için firmanın, size karşı araç değer kaybı talebinde bulunma hakkı vardır. Bu hak yasal bir şeydir. Ayrıca araç kiralama sözleşmesinde de yer almaktadır. Araç değer kaybı bedeli, araçta oluşan hasara göre değişmektedir. Kaza yaptıktan sonra sürücülere alkol testi yapılmaktadır. Eğer testiniz pozitif çıkarsa devletinde size ceza kesme hakkı oluşur. Kiralık araçla kaza yaptıktan sonra hatanın kimde olduğu çok büyük bir önem taşımaktadır. Eğer hata sizdeyse karşı tarafında yani kaza yaptığınız kişinin de giderlerini karşılamanız gerekir. Bu durumda bir kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Polisler bölgeye intikal ettikten sonra gerekli olan incelemeyi yapacaktır. Polisler, kaza yerinin ve kazayı yapan araçların resimlerini çekerler. Bu sırada sizde diğer sürücünün poliçe, sürücü belgesi ve ruhsatının fotokopisini almalısınız. Bu durum kaza sonrası sizin haklı olduğunuzu ispatlamanızı sağlayacak önemli bir şeydir. Polislerin size yaptığı alkol testi eğer olumsuz çıkarsa bu durumun raporunu almalısınız.

Kiralık araçla kaza yaptıktan sonra eğer araçta maddi bir kayıp olmazsa bir sıkıntı olmaz ve aracı teslim tarihine kadar kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat araçta maddi açıdan büyük sorunlar oluşur ve siz bu durumu kabul etmezseniz, firmanın size dava açma hakkı oluşur. Kiralık araçlarda normal kaskoların dışında rent a car kaskosu adında bir şey uygulanmaktadır. Bu kasko her Ankara rent a car firmasının yapması gereken bir şeydir. Eğer firmanız, bu kaskoyu yaptırmamışsa haklı duruma çıkabilirsiniz. Fakat çoğu firma bu kaskoyu yaptırdığı için hatalı olmanız durumunda otomatik olarak suç size kalacaktır. Rent a car firmasıyla bir anlaşma yoluna giderseniz mahkemeyi karıştırmadan meseleyi halledebilirsiniz.

Whatsapp Telefon