Araç Kiralamak Mı? Satın Almak Mı?

Araç Kiralamak Mı? Satın Almak Mı?

Araç Kiralamak Mı Araç Sahibi Olmak Mı?

Araç kiralamak veya satın almak kişinin hayat koşullarına bağlıdır. Aynı zamanda uzun süreli araç kiralamak araç satın alma ödemelerine kıyasla günlük olarak pahalıya mal olmaktadır. Özellikle kırsal bir bölgede yaşayan insan için sıradan bir araç almak en iyisidir. Çünkü araca her zaman erişim ve psikolojik rahatlık kişinin hayatını daha da kolaylaştırmaktadır. 

Diğer yandan toplu taşıma sistemiyle kutsanmış şehirde yaşayan bir insan için kendi aracına atlamak için neden olmayabilir. Çünkü hem trafikte saatlerce vakit ve yakıt harcanmaz, hem de toplu taşıma ile ihtiyacını karşılayabilir. İhtiyacı olduğu zaman ise (gezi, tatil) araç kiralaması daha ekonomik olacaktır.

Dolayısıyla koşullarınız aynı kalacaksa zamanla araç kiralamanın mı, yoksa araç almanın mı en iyi hamle olduğunu belirleyecektir. 

Araç Kiralamak Tasarruf Yaptırır Mı?

Eğer kişi şehir merkezinde yaşıyor ve pek araba kullanımına ihtiyacı yok ise, araç kiralamak çok ucuz bir yol olabilir. Çünkü çoğu araç satın alındığı andan itibaren değer kaybeder. Kişinin arabası ise boş durdukça daha hızlı bozulmaya mahkûmdur. Kısacası şehir hayatından keyif alan kişi için araç almak tamamen gereksiz bir masraf olabilir. Dolayısıyla ihtiyacı olduğu zaman kısa süreli araç kiralaması bu durumda tasarruf yaptırır.

Araç Kiralama-Artılar Ve Eksiler

Eğer kişi kısa veya uzun süreli araç kiralama istiyorsa, bazı durumları değerlendirmelidir. Araç kiralamanın bir avantajı farklı modelleri deneyimlemek için olanak sağlamasıdır. 

Artılar

  • Araç kiralama sözleşmeleri daha elastik yapıya sahiptir ve daha ucuz olabilir.
  • Yeni araba modelini kiralamak satın almaktan daha ucuzdur.
  • Yeni modeli denemek için eski arabayı satma derdi yoktur.
  • Araç kiralama düzenlemelerine göre, eğer araç sigortalı ise, gelebilecek hasarlar genellikle kiracı tarafından ödenmez.
  • Kısa süreli araç ihtiyacı olduğunda kiralamak satın almaktan daha kullanışlı ve ucuzdur. 

Eksiler

  • Kiralanan araçta kilometre limiti aşımı olduğunda ceza uygulanabilir.
  • Parayı telafi etme imkanı yoktur. Eğer hazır araç varsa, satılarak yenisi seçilebilir. 
  • Kiralık aracı değiştirme veya özelleştirme imkanı yoktur. 

Görüldüğü gibi, araç kiralamanın avantajları ve dezavantajları vardır. Bir sonraki adımda ise araç satın almanın özellikleri incelenecektir. 

Araç almadan önce avantajlarına ve dezavantajlarına bakmakta fayda vardır. 

Artılar

  • Araç sahibi olmak tamamen farklı bir tatmin hissini yaşatmaktadır. Araç sahibi istediği zaman, istediği yere, istediği kişiler ve yük ile gidebilir.
  • Aylık ödemeler olacak, ancak aslında kişi sahip olduğu bir şey için ödeme yapıyor. Araç kiralamadaki gibi araba sözleşme sonrası geri verilmiyor.
  • Aracı güncellemek isteyen için her zaman yol açıktır. Alıcının bulunmasıyla araba yenilenebilir. 
  • Kiralık araçlarda olduğu gibi aylık kilometre sınırı yoktur. 
  • Kişi kendi aracına istediği gibi yenilikler ekleyebilir. İster tasarım, ister renk yada ister yeni malzemeler. 

Eksiler

  • Aylık araç ödemeleri kiralık araca kıyasla daha fazla olabilir. Bu anlamda nakit akışını değerlendirmek gerekir.
  • Araç satın alındığından itibaren her gün değer kaybeder. Satıldığından sonra belli bir kısmı geri alınabilir. Ancak asıl fiyatı telafi etmez.
  • Tüm tutarı ödeyecek paraya sahip olmayan kişi borç almak zorunda kalır.
  • Onarımlardan araç sahibi sorumludur. Özellikle yeni modeller daha pahalıdır. 

Bahsedilen artılar ve eksiler değerlendirildiğinde, kişi kendi koşullarına göre karar verebilir. 

Hangisi Daha İyi? Kiralamak mı? Satın almak mı?

Araç satış fiyatlarının ve vergilerin yükselmesi nedeniyle son zamanlar araç kiralamak çokça tercih edilen uygulamalardan biridir. Özellikle bankadan kredi çekip yıllarca kredi ödemekle yükümlü olan kişiler için araç kiralama daha kolay olabilir. Bunum yanı sıra bakım ve vergi gibi masrafları araç sahibi öderken, araç kiralamada kiracı bunlardan muaftır ve şirketin sorumluluğudur. 

Özellikle firmalar araçların bakım gibi masrafları ile uğraşmamak için genellikle araç kiralamaktadır. Kiralanan ve satın alınan aracın kaza yapması halinde de farklar bulunmaktadır. Kiralanan araçta olası bir hasarı şirket karşılamaktadır. Şirket için kiralanan araçların şirketin masrafı olarak görüldüğü için, masraf olarak gösterilen kiralanmış araçlar vergi avantajını da sağlamaktadır. 

Besa Rent A Car Ankara’da oto kiralamanın adresi olarak kaliteli, güvenilir ve uygun fiyat seçenekleri ile müşterilerine benzersiz bir yolculuk sunmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Araç kiralamak kimler için avantajlı?

Araç kiralamak kentsel ortamda yaşayan, pek fazla araba kullanımına ihtiyacı olmayan ve finansal açıdan yetersiz olanlar için avantajlıdır. 

  1. Kiralık araçlarda kaza masraflarını kim öder?

Kiralık araçlarda oluşabilecek hasar kasko tarafından ödenmektedir.

  1. Araç kiralamak mı yada satın almak mı?

Araç kiralamak ve satın almak kendilerine özgü avantajları ve dezavantajları içermektedir. Dolayısıyla kişinin finansal ve sosyal durumu belirleyici faktördür. 

Sonuç olarak, hem araç kiralamamın hem satın almanın artıları ve eksileri bulunmaktadır. Finansal açıdan özgür ve yeterli olan, sıklıkla araç kullanan biri için araç satın almak en iyi tercihtir. Ancak sıklıkla kullanmayan ve finansal açıdan yetersiz olan kişi araç kiralayabilir. Dolayısıyla kişiler ve firmalar daha çok araç kiralamaya doğru tercih yapmaktadır. Özellikle Türkiye’de ve Avrupa’da filo araç kiralama en çok taşımacılık alternatiflerinden biri olmuştur. Bireysel araç ise daha çok rahatlık açısından tercih edilmektedir. 

Whatsapp Telefon