Araç kiralama son yıllar popüler hale gelmiştir. Çünkü kiralık araçlar iş ve tatil seyahatlerinde daha avantajlıdır. Aracın kısa süre kullanılacağı için kasko, vergi ve trafik sigortası gibi giderlerle ilgilenmeye gerek yoktur. Dolayısıyla bu tür avantajları ile araç kiralama daha popüler hale gelmiştir. Ancak bazı durumlarda kaza gibi olaylar da olabilmektedir. Eğer kaza yapılırsa kazanın durumuna göre yapılacaklar değişiklik göstermektedir. Bu yazıda kiralık araç ile kaza yapılırsa ne olacağıyla ilgili bilgi verilecektir. Yani ilk etapta ne yapılır? Hasarı kim öder? Kiracının sorumluluğu var mı?
Kiralık araç ile kaza yapıldığında ilk önce sakin kalmalı ve yaralanma durumu kontrol edilmelidir. Eğer insan sağlığının tehlike altında olmadığı bir kaza ile karşılaşırsanız, kaza şekline göre bazı şeyler yapılabilir.
Kiralık araç ile kaza yapıldığı durumunda hasarın kim tarafından ödeneceği çeşitli durumlar incelenerek belirlenir. Eğer yaşanan trafik kazasında kusurlu olan taraf sizseniz, tamir bitene kadar aracın kirası sizden talep edilebilir. Bu durum ‘Kira Kaybı’ olarak bilinmektedir. Bunun yanısıra bazı durumlar hariç, araçta oluşan hasarı trafik sigortası karşılar. Eğer araç tam kaskolu ise, kasko karşılamaktadır. Eğer kiracının kaza sonrasında alkollü veya uyuşturuculu olduğu tespit edilirse, %100 kusurlu olarak kabul edilir. Böyle bir durumda hasarı kasko veya trafik sigortası karşılamaz. Kurumsal kiralık araç sözleşmeniz ‘her şey dahil’ şeklinde düzenlenmiş ise, herhangi bir ücret talep edilmez. Böylece aracın sorumluluğu araç kiralama şirketine ait olur.
Kaza sonrasında araçta meydana gelen hasarlar aracın değer kaybı yaşamasına sebep olabilir. Yani araç tamir edilse dahi hasarlı kabul edildiği için araçta bir değer kaybı yaşanmış olarak kabul edilir. Böyle bir değer kaybı yaşanması durumunda kaybın tamamı sigorta şirketlerince karşılanmaktadır. Dolayısıyla kiracıdan veya sürücüden herhangi bir ücret talep edilmez.
Filo araç kiralama sürecinde araç kaza yapma halinde burada önemli olan firmanın kurumsallığıdır. Yani sözleşmede ‘her şey dahil’ olarak anlaşma yapılmış ise, kaza durumunda tüm sorumluluk firmaya aittir. Ancak küçük firmalar bu anlamda farklı hareket etmektedir. Hatta bazıları kiralayan kişilerden açık senet almaktadır. Bazı şirketler ise kiraya verdiği araçlarının tamamında müşteri memnuniyetini hedef alırlar. Bu nedenle alkolsüz olarak yapılan kazalarda sürücü aracınızı tek bir kuruş ödemeden yetkili servise teslim ederek tamirini yaptırabilirsiniz. Üstelik ikame araç hediye olarak verilir. Filo kazası yüksek maliyetli olsa da, firma karşılamaktadır. Sonuç olarak, araç kiralamadan önce kaza durumundan sonra yapılması gerekenler ve süreçler iyice analiz edilmelidir. Hemde böyle olası bir durumda araç kiralama şirketlerinin sözleşme durumları ve hizmetleri incelenmelidir. Çoğu zaman, eğer sürücü alkollü değil ise, hasar ücreti kasko ve sigorta şirketleri tarafından ödenir. Şirketler yeni araç temin etmekle yükümlü kalır. Kaza durumunda tutturulması gereken tutanaklar önemlidir. Kısaca resmi çizelgeye göre davranılmalıdır ve trafik polisi aranmalıdır. Eğer alkollü bir şekilde kaza yaparsanız hasar %100 size ait olur.
Kiralık araç sözleşmesindeki maddelere bakıldığında trafik cezaları aracı kiralayan kişiye aittir.
Kiralanan aracın motoru arızalanırsa tüm masrafları kasko şirketi karşılamaktadır.
Eğer boyaya ihtiyaç duyuracak şekilde ciddi ve derin çizikler varsa, araç değer kaybına uğrar.