Kiralık Araba İle Kaza Yapılırsa Ne Olur?

Kiralık Araba İle Kaza Yapılırsa Ne Olur?

Araç kiralama son yıllar popüler hale gelmiştir. Çünkü kiralık araçlar iş ve tatil seyahatlerinde daha avantajlıdır. Aracın kısa süre kullanılacağı için kasko, vergi ve trafik sigortası gibi giderlerle ilgilenmeye gerek yoktur. Dolayısıyla bu tür avantajları ile araç kiralama daha popüler hale gelmiştir. Ancak bazı durumlarda kaza gibi olaylar da olabilmektedir. Eğer kaza yapılırsa kazanın durumuna göre yapılacaklar değişiklik göstermektedir. Bu yazıda kiralık araç ile kaza yapılırsa ne olacağıyla ilgili bilgi verilecektir. Yani ilk etapta ne yapılır? Hasarı kim öder? Kiracının sorumluluğu var mı?

Kaza Anında Yapılması Gerekenler

Kiralık araç ile kaza yapıldığında ilk önce sakin kalmalı ve yaralanma durumu kontrol edilmelidir. Eğer insan sağlığının tehlike altında olmadığı bir kaza ile karşılaşırsanız, kaza şekline göre bazı şeyler yapılabilir. 

  • Yaşanan kazaya başka bir araç karıştıysa, diğer araç sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini, araca ait trafik poliçesinin fotokopisini almak gerekir. Ayrıca kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Bu esnada araçta hasar gören alanların fotoğrafı çekilmelidir. 
  • Kiralık araç ile kaza yapıldığı zaman arabanın konumunu değiştirmeden trafik polisini aramak gerekir. Daha sonra kaza zaptını tutturmalısınız ve alkol raporu almalısınız. Eğer jandarma-polis karakoluna yakın bir bölgede kaza yaptıysanız, karakola giderek görgü tespit tutanağını tutturmak gerekir. Ya da kolluk kuvveti çağırmanız.

Kiralık Araçta Hasarın Ödenmesi

Kiralık araç ile kaza yapıldığı durumunda hasarın kim tarafından ödeneceği çeşitli durumlar incelenerek belirlenir.  Eğer yaşanan trafik kazasında kusurlu olan taraf sizseniz, tamir bitene kadar aracın kirası sizden talep edilebilir. Bu durum ‘Kira Kaybı’ olarak bilinmektedir. Bunun yanısıra bazı durumlar hariç, araçta oluşan hasarı trafik sigortası karşılar. Eğer araç tam kaskolu ise, kasko karşılamaktadır. Eğer kiracının kaza sonrasında alkollü veya uyuşturuculu olduğu tespit edilirse, %100 kusurlu olarak kabul edilir. Böyle bir durumda hasarı kasko veya trafik sigortası karşılamaz. Kurumsal kiralık araç sözleşmeniz ‘her şey dahil’ şeklinde düzenlenmiş ise, herhangi bir ücret talep edilmez. Böylece aracın sorumluluğu araç kiralama şirketine ait olur. 

Kiralık Araç Değer Kaybederse Kim Öder? 

Kaza sonrasında araçta meydana gelen hasarlar aracın değer kaybı yaşamasına sebep olabilir. Yani araç tamir edilse dahi hasarlı kabul edildiği için araçta bir değer kaybı yaşanmış olarak kabul edilir. Böyle bir değer kaybı yaşanması durumunda kaybın tamamı sigorta şirketlerince karşılanmaktadır. Dolayısıyla kiracıdan veya  sürücüden herhangi bir ücret talep edilmez.

Firmanın Kurumsallığı

Filo araç kiralama sürecinde araç kaza yapma halinde burada önemli olan firmanın kurumsallığıdır. Yani sözleşmede ‘her şey dahil’ olarak anlaşma yapılmış ise, kaza durumunda tüm sorumluluk firmaya aittir. Ancak küçük firmalar bu anlamda farklı hareket etmektedir. Hatta bazıları kiralayan kişilerden açık senet almaktadır. Bazı şirketler ise kiraya verdiği araçlarının tamamında müşteri memnuniyetini hedef alırlar. Bu nedenle alkolsüz olarak yapılan kazalarda sürücü aracınızı tek bir kuruş ödemeden yetkili servise teslim ederek tamirini yaptırabilirsiniz. Üstelik ikame araç hediye olarak verilir. Filo kazası yüksek maliyetli olsa da, firma karşılamaktadır. Sonuç olarak, araç kiralamadan önce kaza durumundan sonra yapılması gerekenler ve süreçler iyice analiz edilmelidir. Hemde böyle olası bir durumda araç kiralama şirketlerinin sözleşme durumları ve hizmetleri incelenmelidir. Çoğu zaman, eğer sürücü alkollü değil ise, hasar ücreti kasko ve sigorta şirketleri tarafından ödenir. Şirketler yeni araç temin etmekle yükümlü kalır. Kaza durumunda tutturulması gereken tutanaklar önemlidir. Kısaca resmi çizelgeye göre davranılmalıdır ve trafik polisi aranmalıdır. Eğer alkollü bir şekilde kaza yaparsanız hasar %100 size ait olur. 

Sıkça Sorulan Sorular



  1. Kiralık araçta trafik cezasını kim öder?

Kiralık araç sözleşmesindeki maddelere bakıldığında trafik cezaları aracı kiralayan kişiye aittir. 

  1. Kiralık aracın motor arızasını kim öder?

Kiralanan aracın motoru arızalanırsa tüm masrafları kasko şirketi karşılamaktadır.

  1. Araç kiralamada hangi çizikler değer kaybı olarak kabul edilir?

Eğer boyaya ihtiyaç duyuracak şekilde ciddi ve derin çizikler varsa, araç değer kaybına uğrar. 

Whatsapp Telefon