Araç Kiralamada Nelere Dikkat Edilir?

Araç Kiralamada Nelere Dikkat Edilir?

Araç kiralamada dikkat edilmesi gereken unsurlar;

Araç kiralama işlemi kağıt yüzünde kolay ve basit görünse de, kiracının dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Çünkü aracın ve kiralayan şirketin güvenilir olmasına özen gösterilmelidir. Dolandırıcılık ve mağduriyeti önlemek için aşağıda sayılacak unsurlar dikkate alınmalıdır. 

Doğru Araç Kiralama Firma Araştırması

Araç kiralamada zorunlu olarak bir şirket ile sözleşmeye ve ilişki içerisine girileceği için, kesinlikle şirket ile ilgili ön araştırma yapılmalıdır. Bu anlamda daha önce deneyimleyip memnun kalan bir tanıdığınızın tavsiyesi ile şirket seçilebilir. Havaalanından kiralama yapılacaksa araştırma yapmak faydalı olacaktır. İnternet üzerinden ise tecrübeli şirketler araştırılabilir. Büyük şirketlerin online rezerve sunması işinizi daha da kolaylaştırır. Neticede bütçe belirlendikten sonra doğru aracın hangi şirketten kiralanacağına karar verilebilir. Ankara Araç Kiralama hizmetlerinde en doğru adres elbette Besa.

Kiralık Araç Sözleşme Takibi

Sözleşme imzalanmadan önce dikkatle okunmalıdır ve anlamadığınız hususa imza atılmamalıdır. Bu konuda deneyimli değilseniz deneyimli birinden destek alınabilir. Bir sonraki adımda ise her zaman sözleşmeyi takip etmektir. Oluşabilecek her türlü sorunu sözleşmeye bağlı olarak çözmek gerekir. 

Yakıt Durumu Kontrolü

Aracı alan kiracı yakıtın tam doldurulduğundan emin olmalıdır. Hem de geri dönüşte de tam olarak doldurulmalıdır. Yakıt gösterge çizgisi araba teslim alındığında nasıl ise, aynı şekilde teslim edilmelidir. Çünkü şirket hizmeti yakıt ücretini karşılamamaktadır. 

Yapılacak Ödeme Miktarı

Kiracı aracı kiralamadan önce ne kadar ödeme yapacağını bilmelidir. Bunun dışında GPS sistemleri, vergi ve sigorta ücreti gibi ek ücretlerinin talep edilip edilmediğinden emin olmalıdır. Çevrimiçi ödemelerde ise toplam ödeme değerini ve sözleşmeye bağlı olarak oluşabilecek hasarlara verilmesi gereken ücret kısmını değerlendirmek önemlidir. 

Sigortalı Araç

Araç kiralanırken sigortalı olup olmadığından emin olmak gerekmektedir. Çünkü sigortasız oluşabilecek hasarlardan kiracı sorumlu tutulmaktadır. Ancak sigortalı bir araç ise şirket sorumludur. 

Trafik Kuralları

Kiralık araç demek aracı sorumlu kullanmak demektir. Çünkü aracı kiralayan kişi bir başkasının mülkünün sorumluluğunu almaktadır. Dolayısıyla araç oldukça dikkatli kullanılmalıdır. Tüm trafik kurallarına uygun bir şekilde kullanılan araç, bu sözleşmeye uygun davranıldığını gösterir. 

Erken Rezervasyon

Kiracının uçak saati belli ise, varacak olduğu havaalanından araç kiralamak için önceden rezervasyon yaptırabilir. Dolayısıyla uçuş bilgileri 24 saat öncesinden havaalanı oto kiralama firmasına bildirilmelidir. Erkek rezervasyon aracın modelini, kiralama tarihini ve diğer unsurların belirlenmesinde etkilidir. Çünkü geç rezervasyonlarda uygun araç bulunmayabilir. 

Kilometre Kısıtlaması Ve Kişi Sayısı

İlk önce şirketin kilometre kısıtlaması yapıp yapmadığından emin olmak gerekmektedir. Çünkü kiracı aracı buna göre kullanır. İkinciden ise, araca binecek kişi sayısına göre araç seçimi daha faydalı ve tasarruflu olacaktır. Örneğin tek bir kişinin büyük araç kiralaması fazla masraf gerektirebilir. Kurumsal aylık şirket aracı kiralama da bu kaideleri içinde barındırır.

Araç Kontrolü

Evrak işleri tamamlandıktan sonra aracın etrafını gezerek çarpık gibi şeylerin olup olmadığından emin olun. Sonrasında tüm kapıları açıp kapatarak kontrol edin. Daha sonra ise aracı çalıştırarak ekranda arıza ışığının yanıp yanmadığını da gözlemleyin. 

Yakın Lokasyondan Araç Kiralama

Tatil ve iş programları sebebiyle araç kiralamak isteyen kiracıya giriş yaptığı ve çıkış yapacağı lokasyondan  araç kiralaması önerilmektedir. Çünkü uzak lokasyondan araç kiralamak teslim edileceği zaman uzun yolu geçmeye  zorlayacaktır. 

Zamanında Teslim

Sözleşme süresinde belirtilen tarihte araç tam zamanında alındığı gibi teslim edilmelidir. Teslim adresi önemli noktalardan biridir. Aksi takdirde süre aşımı durumunda ekstra ücret talep edilebilir. Bu bir ceza olarak da kabul edilebilir. Teslim edilirken yakıtı doldurmayı unutmayınız. 

Araç Anahtarını Kaybetmeyin

Kiralanan aracın anahtarı kaybı durumunda ekstra sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu prosedürler şirketlere göre farklılık göstermektedir. Bazıları ceza işlemi uygulayabilirken, bazıları yeni anahtarı cezasız verebilir. Her halükarda anahtarı iyi gözetlemek önemlidir. Çünkü şirket aracı teslim ederken anahtar talebinde bulunur. Şirket oluşabilecek riskler sebebiyle sözleşme bittikten sonra anahtarın kiracı tarafından kasıtlı olarak saklandığı veya alındığı düşüncesine varabilir.

Kasko ve Sigorta şartları

Kiralanan aracın kasko geçerliliği için dikkat edilmesi gereken şartlar vardır. Bunlar:

  • Uyuşturucu gibi yasaklı maddelerin kullanımı sigortayı geçersizleştirir.
  • Trafik kurallarına uymak şarttır. Aksi taktirde her türlü hasardan kiracı sorumludur.
  • Ticari araç kategorisine girmeyen araçlar yüksek taşımada kullanılmamalıdır.
  • Araç terk edildiği zaman ruhsat ve anahtar mutlaka yanınızla alınmalıdır. Çünkü aracın çalınması durumunda şirket bu ruhsatı ve anahtarı talep etmektedir. 

Kaza durumlarında tek taraflı hasar varsa, trafik polisi ile birlikte tutanak tutulmalıdır. Eğer çift taraflı ise, kaza tutanağı düzenlenmelidir ve karşı tarafın ruhsatı, sürücü belgesi ve sigortası alınmalıdır. Tutanaklar en kısa zamanda araç kiralama şirketine iletilmelidir. Ankara filo araç kiralama konusunda da bu hususlar geçerlidir.

Besa Rent A Car Ankara’da oto kiralamanın adresi olarak kaliteli, güvenilir ve uygun fiyat seçenekleri ile müşterilerine benzersiz bir yolculuk sunmaktadır. 

Sıkça Sorulan Sorular
  1. Kiralık araçlarda kaza masraflarını kim öder?

Kiralık araçlarda oluşan hasar ve kaza masrafları kasko tarafından önermektedir.

  1. Araç kiralanırken senet imzalanır mı?

Araç kiralama şirketleri genellikle senet imzalatırlar. Buradaki amaç aracının Rent A Car kaskosunun olmamasıdır.

  1. Kiralık araçlarda araç takibi sistemi mevcut mu?

Araç kiralama şirketleri de hırsızlığı önlemek ve aracı takip etmek amaçlı GPS hizmetini kullanmaktadır. Böylece araçlar yakından takip edilir. 

Bu yazıda araç kiralama sürecince dikkat edilmesi gereken unsurlar incelenmiştir. Araç kiralama sürecinden memnun kalmak isteyen kişiler saymış olduğumuz unsurları iyice takip ederlerse, sağlam bir işlem gerçekleştirmiş olurlar. Çünkü doğru firmanın ve aracın seçilmesiyle süreç başlamaktadır. Daha sonra sözleşme imzalanarak tüm süreçler tek tek gözden geçirilmelidir.

Whatsapp Telefon