Ankara'da Gezilecek Müzeler

Ankara'da Gezilecek Müzeler

Ankara Resim ve Heykel Müzesi

Resim ve Heykel müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesindeki ulus semtinde yer almaktadır. Ulus'ta yer alması vesilesiyle bu müzeye ulaşım çok kolaydır. Ankara’daki bütün dolmuş ve otobüs hatlarıyla bu müzeye ulaşabilirsiniz. Türk Ocağı sokağında yer alan bu müze namazgah tepesinde konumlandırılmıştır. Resim ve Heykel Müzesi, 6 Nisan 1980 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır. Müze ilk olarak 1927 yılında Türk Ocakları merkez binası olarak inşa edilmiştir. 1. ulusal mimarlık akımının en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. Sanat müzesi konumunda olan bu yerin kendine ait otoparkı da bulunmaktadır.  Müzede genellikle Cumhuriyet öncesine ve sonrasına ait Türk plastik sanatı örnekleri yer almaktadır. Oldukça zengin bir koleksiyona sahip olan müzede birçok önemli sanatçının eseri bulunmaktadır. Bu sanatçılardan bazıları Abdülmecid Efendi, Osman Hamdi Bey, Abidin Dino, İbrahim Çallı ve Şevket Dağ’dır. Müzenin içerisinde operet temsillerine uygun olarak tasarlanmıştır bir sahne bulunmaktadır. Bu sahne Ankara’nın ilk kültür ve sanat salonunda yer almaktadır. Bu salon hâlâ pek çok kurumun gösterilerinde kullanılmaktadır. Resim Ve Heykel Müzesine Giderken unutmayın; Ankara araç kiralama hizmetiniz Besa'da.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Tarih ve arkeoloji müzesi konumunda hizmet vermektedir. Bu müzede eskiden Anadolu’da yaşamış uygarlıklara ve medeniyetlere ait arkeolojik ürünler kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. Anadolu Medeniyetleri Müzesi ilk olarak 1921 yılında ziyarete açılmıştır. Bu müze 2019 yılında 325.000 insan tarafından ziyaret edilmiştir. Otoparkı olmayan bu müzeye ulus istasyonuyla kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu müzenin temeli Mustafa Kemal tarafından atılmıştır. Atatürk, Ankara’da kapsamlı bir Anadolu Uygarlıkları Müzesi olması gerektiğini düşünmekteydi. Bu doğrultuda 1 Ekim 1921 tarihinde Eti Müzesi adıyla açılan Müze sonradan dünyanın en kapsamlı Anadolu Medeniyetleri Müzesi oldu. Müzenin ilk konumu Ankara tepesinde yer almaktaydı. Oldukça küçük bir alana sahip olan müze o zamanlar sadece bilim insanlarına açık durumdaydı. Halkın müzeyi ziyaret etmesine izin verilmiyordu.  Fakat sonradan müzenin Kurşunlu Hana taşınmasına karar verildi. Bir Hitit Uygarlığı Müzesi olarak kurulan yer sonradan dünyanın en önemli Anadolu Medeniyetleri Müzelerinden biri haline geldi. Müze’nin ilk açıldığı yıllarda içerisinde ülkenin dört bir yanından getirilen Hititlere ait eserler sergilenmekteydi. Müze aynı zamanda eski bir Bedestenin üzerinde yer almaktadır.  Bu müze her gün sabah 08.30 ile akşam 17.30 arasında açıktır. Ulus’un gözcü sokağında yer alan müzede sesli rehberlik özelliği bulunmaktadır. Müzeye giriş ücreti ise 75 TL’dir. Sanal turlara sahip olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi 2014 yılında restore edilmiştir.

Kurtuluş Savaşı Müzesi

Kurtuluş Savaşı Müzesi, Türkiye’nin ilk millet meclisinin olduğu binadır. Bu müze 1920-1924 yılları arasında 1. Meclis olarak kullanılmıştır.  Müze, Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulus meydanında konumlandırılmıştır. Müzenin yapımına 1915 yılında başlanmıştı. Bina, İttihat ve Terakki Cemiyetinin kulüp binası olarak tasarlanmıştı. Binanın planını Mimar Salim Bey yapmıştır. İç tasarımını ise başka bir mimar yapmıştır. 23 Nişan 1920 tarihinde Meclis Binası olarak kullanılmaya başlanan bina 4 yıl boyunca Türkiye’nin meclis binası oldu. 23 Nişan 1961 tarihinde TBMM müzesine çevrilmiştir. Tam 20 yıl sonra ise Kurtuluş Savaşı Müzesine çevrilmiştir. Tarih Müzesi türündeki bu yer iki katlı bir yapıya sahiptir. Duvarlarında Ankara taşı kullanılmıştır. Müze meclis binası olarak kullanıldıktan sonra Cumhuriyet Halk Fıkrası Genel Merkezi olarak kullanılmıştır. Bir süre sonra ise müzeye çevrilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Ersoy’un Kurtuluş Savaşı yıllarında ikamet ettiği evdir. Ev, gününüzde müze olarak kullanılmaktadır. Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Mehmet Akif, bu evde ikamet ettiği yıllarda İstiklal Marşı başta olmak üzere pek çok önemli şiirini yazmıştır. Müze şu anda Hacettepe Üniversitesinin Merkez Kampüsü sınırlarında yer almaktadır. Ev, müze olarak hizmet vermeye 1949 yılında başlamıştır. Müzeye kurtuluş tren istasyonuyla, sıhhiye Metro istasyonuyla ve kurtuluş ankaray istasyonuyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu müze evinin ilk sahibi Tacettin Şeyhidir. Tacettin Şeyhi, savaş yıllarında burayı Mehmet Akif’e tahsis etmiştir. Ev, 1949 yılında müze olarak kullanılmaya başlandıktan sonra bakımsızlıktan dolayı bir süre sonra harap bir vaziyet aldı. 1982 yılında onarımına başlandı ve 1984 yılında tekrar ziyarete açıldı. Müzenin içinde Mehmet Akif’e ait tüfek, cep saati, gözlük ve tespih bulunmaktadır. Ayrıca Mehmet Akif’in yüz kalıbı da müzede sergilenen eserler arasında yer almaktadır. Müzenin karşısına 2003 yılında bir Mehmet Akif büstü inşa edilmiştir. Büstün üzerinde İstiklal Marşı yazmaktadır. Eryaman oto kiralama merkez ofisimizden aracınızı kiralayarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Whatsapp Telefon